Galibi & kinderafdeling
Blijf op de hoogte en volg Ingrid
09 Mei 2008 | Suriname, Paramaribo
Het is een tijdje geleden, maar hier dan weer een verhaal over mijn belevenissen hier.
Het wordt mijn een na laatste verhaal, want volgende week zaterdag vertrekken we alweer naar Nederland! Ongelooflijk dat er dan al bijna 13 weken voorbij zijn.
Ik heb wel ontzettend veel zin om iedereen weer te zien en verheug me daar echt op!
Natuurlijk weer heel veel beleefd de afgelopen weken.
Veel beleefd tijdens de stage, maar ook daarbuiten. Zo zijn we vanavond terug gekomen van een tweedaagse trip naar Galibi; een indianeneiland waar op het strand, reuzenschildpadden hun eieren leggen.
Gistermorgen vertrokken we rond half negen vanaf de stad met de bus naar Albina. Drie uren rijden op een weg met diepe gaten en verkeer vanaf de andere kant dat met drie cm verschil de bus passeert.
Aangekomen op Albina moesten we overstappen op een bootje. Na ruim een uur varen kwamen we aan op Galibi. Een mooi strand met palmbomen werd ons nieuwe uitzicht.
Geweldig mooi daar!
Met z'n allen op een 7-persoonskamer (we waren zelf met z'n zessen; willemijn, moeder en zus van Willemijn, Anouk, Marlijn en ik). Na een warme lunch (Bami & kip), gingen we een wandeling maken door het indianendorp.Hierbij hoorde ook een bezoekje aan - ik denk de allerkleinste - dierentuin. Een paar slangen, aapjes, een neusbeertje en verder weet ik het niet, want Marlijn en ik zagen het niet zo zitten om met een slang om onze nek te poseren of verrast te worden door een aapje op onze schouder, en zijn toen weer terug gelopen naar onze logeerplek.
Later zagen we van de anderen foto's. Erg stoer; Willemijn en Anouk beiden met een slang(etje) om hun nek!!
Na het avondeten (rijst met kip) gingen we in het pikkedonker de boot in.
Echt ontzettend eng! Het waaide enorm, dus de rivier was heel onrustig en daarbij zagen we helemaal niets. Met waterschoenen, regenponcho/vuilniszakken, reddingsvest en een pet op zaten we met z'n allen in de boot. Een klein houten bootje helemaal volgepakt met mensen de wilde rivier op. Hand in hand met z'n drieen op een bankje. Willemijn, Anouk en ik helemaal vooraan. We zagen echt niets, alleen de golven. Het water spatte hoog op de boot in en we werden helemaal nat.. gelukkig lag voor ons een zeil die we over ons heen konden trekken (toen was het echt pikkedonker). We hoorden de boot kraken en wij zetten het op een gillen, terwijl de bootsman met een zaklamp op zoek was naar schildpadden op het strand.
Op het eerste strandje hadden we weinig geluk, wat betekende dat we nog 15 min. langer moesten varen..
Uiteindelijk na een heel enge reis (nóg enger dan de kaaimannentocht) veilig bij de kust aangekomen.
Iedereen de boot uit en met de hele groep liepen we over het donkere strand op zoek naar schildpadden.
Na een stukje lopen zag onze gids er één. Deze was vanaf het strand op weg naar de zee (wat betekende dat hij klaar was met eieren leggen).
Wow! Wat een gigabeesten.. ongelooflijk en zo mooi om te zien!!
We mochten niet met eigen lichten schijnen en ook geen foto's maken met flits. Niet iedereen had dit meegekregen en er werd met een lichtje op een schildpad geschenen, waarna deze echt boos werd en heel hard op ons af kwam.
Ik dacht - en iedereen eigenlijk - dat schildpadden heel trage dieren waren, nou deze was echt snel! Wij met z'n allen wegrennen en gillen natuurlijk (meerderheid vrouwen, maar dat was vast al duidelijk).
Hierna kwamen we bij een schilpad die bezig was eieren te leggen.
Echt heel bijzonder om te zien. Ze graven zelf een gat van ongeveer 60/70 cm diep en daar ploffen ze de eieren in. Per keer worden meer dan honderd eieren gelegd - waar er uiteindelijk ongeveer vier van uitkomen en overleven. Dit hele proces duurt dan ook wel twee uur.
Het is natuurlijk niet te beschrijven en echt iets wat je met eigen ogen moet bekijken.. maar het was een heel bijzondere ervaring (zie foto)!
De volgende dag zijn we vanaf Galibi naar Frand-Guyana; Saint-Laurent gevaren.
Hier hebben we een bezoek gebracht aan een heel oude en bekende gevangenis (waar Papillon heeft gezeten, bekend van film en boek.. maar cultuurliefhebber die ik ben, heb ik het boek niet gelezen en de film niet gezien).
Ik vond het ontzettend indrukwekkend. Veel foto's gemaakt van de ontzettend kleine en onmenselijke cellen, waaronder de cel van Papillon, van de plaats waar mensen werden onthoofd, van de cel waar 80 gevangenen gezamenlijk werden opgesloten enz. Hierna hebben we nog een eindje gelopen door Frans-Guyana en het voelde echt als Frankrijk. De mensen spreken er Frans, er zijn veel Franse etenswaren te koop (stokbrood enz.) en er rijden veel Renaults;).
Daarnaast wordt er weer vertrouwd rechts gereden en nemen ze alleen euro's aan.
Vond het heel grappig om te zien hoe een land, 5 min. varen van Suriname, zo anders is..
We hebben de afgelopen weken natuurlijk ook nog stage gelopen.
Op de verloskamer in totaal 12 bevallingen gezien, waarvan er meerdere erg spannend waren en niet volgens onze normen werden uitgevoerd (vertelde een Surinaams-Nederlandse arts ons later).
Vorige week zijn we begonnen op de kinderafdeling. Willemijn op de kant van de infectieziekten en ik bij de kinderen die voor van alles en nog wat zijn opgenomen. Zo liggen er kinderen met brandwonden, trauma's (heel veel trauma's), slangenbeet, apenbeet, waterhoofden enz.
Er ligt ook een kindje van anderhalf jaar dat een tumor in z'n nek heeft zo groot als een voetbal.
Dit is waarschijnlijk één van de meest trieste dingen die ik tijdens mijn stage heb gezien. De tumor kan niet worden verwijderd. Er lopen enorm grote bloedvaten doorheen; bij een punctie spoot het bloed er al uit. Een half jaar terug was de tumor nog 4cm groot, maar hij groeit met de dag. Iedere keer als ik het jongetje weer zie heb ik het idee - en velen met mij - dat de tumor weer gegroeid is. Het is de bedoeling dat hij voor behandeling (waarschijnlijk bestraling, maar dat is nergens te vinden) naar Columbia gaat, maar ze zijn bang dat hij dit al niet meer gaat halen.. Ik heb zo met hem te doen. Hij draagt de hele dag een enorm zwaar ding in z'n nek, lijkt te vechten voor iedere ademhaling, heeft koorts en veel pijn..
Op de afdeling 'wonen' ook drie kindjes. Ook dit is echt heel triest.
Ze hebben alledrie een verstandelijke beperking. De moeders leven nog, maar zeggen niet voor ze te kunnen zorgen en dit maakt ze al hun hele leven (de oudste is zes) in het ziekenhuis leven. Ze liggen (twee ervan in ieder geval) 24 uur per dag op bed. Er zijn geen geschikte speeltjes, (rol)stoelen, hulpmiddelen voor het eten enz.
Er is binnen een instelling nergens plek voor ze.
Het is echt frustrerend, want ik weet dat wanneer deze kindjes in een instelling in Nederland zouden leven, ze veel meer zouden kunnen (leren). Het is echt een onmenselijke situatie en dat kan ik soms moeilijk loslaten.
Ik kan me gewoon niet voorstellen dat er niets voor deze kindjes te doen valt!
Volgende week nog één dag stage en dan zit het er alweer op.
Ik vind het eigenlijk ook nog wel jammer. De kinderafdeling bevalt echt heel goed!
Ik vind het heel leuk met kinderen te werken. Het feit dat ze ziek zijn is ook wel weer heel heftig, maar ze zien opknappen en lachen geeft veel voldoening!
Tot het volgende en laatste verhaal.
Het is nog steeds heel erg leuk jullie reacties te lezen!! Dankjewel:)
Ingrid
09 Mei 2008 - 07:20
Nelly De Schipper:
Onze dochter is momenteel ook in Suriname om stage te lopen als toekomstig verloskundige en omdat de term Galibi me heel bekend voorkwam heb ik jouw verhalen gelezen. Puur nieuwsgierigheid maar ook erg genieten en herkenbaar. Ik ben jaloers op jouw familie en bekenden want ik begrijp dat jij weer thuis bent. Wij moeten nog een paar weekjes geduld hebben. Ik wens je nog heel veel succes met de studie en hoop dat je veel aan de ervaringen zult hebben die je hier opgedaan hebt. Het ga jullie goed. -
09 Mei 2008 - 07:58
Anne-Marleen:
He Ing!
Weer een super indrukwekkend verhaal! Ik kan niet wachten je weer te zien! Succes nog de laatste week en tot heeeeeel gauw! Ben blij dat je toch mijn advies hebt opgevolgd en nog een verhaaltje geplaatst hebt :P!
Liefs, dikke kus en vette knuffel vanuit A'dam,
Anne-Marleen -
09 Mei 2008 - 10:37
Marloes:
Weer en super indrukwekkend verhaal! Het nu echt nog maar ongeveer een weekje en dan ben je alweer thuis joh!! Wat bijzonder om op zo'n trip de binnenlanden in te gaan lijkt me! Ik kan me voorstellen dat het op de kinderafdeling heel heftig zal zijn. Nou meid, succes nog de laatste week en geniet ervan he!! Tot snel.
Dikke knuffel -
09 Mei 2008 - 13:41
Jorieke Schepers:
Hey Ingrid!
Erg leuk om je verhalen telkens te lezen! Je maakt er echt super leuke dingen mee.. Maar dat je nu al bijna weer naar huis gaat! Tijd gaat echt snel.. Geniet er nog even van!!
Groetjes ook aan Willemijn! -
09 Mei 2008 - 15:06
Tineke:
Hee meisje!
Wat een verhaal weer zeg, best heel erg indrukwekkend! Nog eventjes en dan ben je weer terug, heb echt zin om je weer te zien en je verhalen te horen. En natuurlijk ook alle foto's te zien. Meisje, nog heel erg veel succes en plezier de laatste paar dagen en alvast een goede terugreis!
Dikke kus -
09 Mei 2008 - 17:59
Marloes Je Zussie:
Ha Ingrid,
Ik had al een paar keer gekeken of je misschien al weer een verhaal(tje) geschreven zou hebben. En ja... Nu stond er gelukkig weer iets nieuws! Bijna weer in een adem doorgelezen. Super leuk.
Wat een belevenissen. Het gaat wel snel voorbij he. Ik kan me voorstellen dat het dubbel is dat het er al bijna op zit. Maar ik heb onwijs veel zin om je weer te zien!
Neem het er nog even van en tot gauw!
liefs Steef, Mees en Loes -
10 Mei 2008 - 12:34
Ageeth:
Ooo het een na laatste verhaal alweer....
en weer zo'n indrukwekkend/spannend verhaal. Ingrid, wat hebben jullie toch veel gezien en gedaan. Super gaaf!! Leuk dat jullie allebei zo fanatiek de site hebben bijgehouden. Erg leuk om vanuit hier te lezen wat jullie daar allemaal hebben meegemaakt :-)!
Geniet er nog even van, want voor je het weet sta je weer op Nederlandse bodem....
en dat is natuurlijk ook weer heel leuk
:-)!!
See you, groetjes Ageeth -
10 Mei 2008 - 14:17
Vincent:
Hey Ingrid,
Allereerst bedankt voor je kaartje, erg leuk! Met ons is alles goed, mijn werk gaat prima en met Stefan gaat ook alles goed met zijn studie. En inderdaad, papa en mama gaan volgend weekend naar Rome. Mama weer eens in het vliegtuig, eens kijken of dat gaat lukken :)
Wat een indrukwekkend verhaal, erg boeiend om te lezen! Je hebt veel meegemaakt in Suriname! Nu zit het er bijna weer op, nog een week. Toch best wel snel gegaan achteraf! Hopelijk geniet je er nog even goed van in je laatste week en ik hoop voor je dat het hier in Nederland lekker weer is als je terugkomt! Nu op dit moment in ieder geval wel, ik ga zo weer lekker even buiten zitten :)
Veel plezier en succes nog de laatste week en tot snel!
Groetjes Vincent + fam. -
10 Mei 2008 - 20:09
Opa Piet:
Lieve Ingrid
We zijn nu gezellig bij Leonie en Rogier en hebben net je berichtje gelezen. Ik vind het heel indrukwekkend en vind dat je wel een boek erover kan schrijven zo goed breng je alles onder woorden. We zitten gezellig bij kaarslicht buiten
( met een vest aan), borreltje erbij en veel gelachen. Adelheid en Chris zijn er ook, net als je vader en moeder.
Zaterdag heb ik met oma, Marloes en Mees gewandeld in het dorp, lekker ijsje gegeten. Oma vond het erg leuk.
Ik hoop dat je een goede terugreis hebt, veilige landing en je wordt natuurlijk wel opgehaald. Tot zondag.
Groeten Opa -
11 Mei 2008 - 17:11
Adelheid En Chris:
Dag Ingrid,
Het wordt nu echt aftellen. Je zult het wel erg fijn vinden weer terug te gaan naar huis. Maar je zult ook nog wel met enige weemoed terugkijken. Het was een periode van veel nieuwe indrukken, die toch een vaste plek in je geheugen gaan krijgen.
Dank voor je kaartje. Wij zijn er inderdaad helaas niet bij als je terugkomt. Dan zitten wij al in Rome.
Wij vertrekken zaterdag. De welkomstknuffel hou je dus van ons nog tegoed.
Ik wens je alvast een goed reis en een veilige thuiskomst.
Tot gauw,
Adelheid en Chris
11 Mei 2008 - 18:58
Charlotte:
Haaj meis!
goh ik maar kijken en kijken op de site voor een nieuw verhaal van jou...
2 daagjes NIET gekeken..en er staat weer een nieuw verhaal:) haha..
nou een erg leuk verhaal weer zeg:D en ook wel zielig met die zieke kinderen.. maarja.. je moet je er inderdaad maar een beetje bij neerleggen je kan daar als stagiaire niet veel aan doen!
Ik vind het egt geweldig om te lezen dat jij zulke dingen allemaal doet:P op een boot midden in de nacht..;)
toen we klein waren had je dat vast niet gedurft:P haha.. je komt dapper terug:P!!
Nog eventjes genieten en dan ben je alweer in huis..
Kan je alle verhalen zo vertellen met (denk ik toch) veeel meer foto's! die mis ik nog wel een beetje hoor;) maar hoorde al dat je niet zoveel foto's kan plaatsen op deze site!
Veel plezier nog, doe rustig aan en dan spreek ik je vast snel weer!
Liefs Charlotte -
11 Mei 2008 - 19:16
Harry En Diny:
Lieve Ingrid,wat weer een prachtig verhaal,kunnen ons wel zo'n beetje voorstellen hoe het er aan toe ging op de nachtelijke boottocht,maar het was zo te lezen zeer de moeite waard!Wat een onvoorstelbaar verschil in zorg tussen Nederland en Suriname,heel frustrerend m.n.omdat je je zo machteloos voelt.We verheugen ons erop dat je weer thuis komt,lekker bruin en met een schat aan indrukken en ervaringen.Wij zijn niet op Schiphol,maar zien je ongetwijfeld gauw erna.We wensen je nog een hele leuke week en natuurlijk een goede terugvlucht.Een dikke knuffel voor jou en Willemijn. -
13 Mei 2008 - 19:37
Yvette:
Hoi Ingrid,
Heb weer "even" bijgelezen...Dit laatste bericht heeft ook iets triests...Heb zelf ook kindjes in dergelijke situaties gezien in Colombia...brr...daar word je echt niet vrolijk van.
Maar tussen de regels door lees ik ook dat je hebt genoten en heel veel gezien hebt!
Dat is super fijn. Zo...deze ervaring nemen ze je niet meer af!!
Hoop dat je een goede terugreis hebt, en ik spreek je vast nog wel!
Een hartelijke groet van Yvette -
14 Mei 2008 - 11:12
Tessa:
He ing !!
Superleuk om nog weer een verhaal van je te lezen!! en er komt er nog 1 blijkbaar :D:D Om te lezen is het al ontzettend indrukwekkend, ik kan me voorstellen dat als je alles met eigen ogen ziet het nog veel indrukwekkender is! Nog eventjes, en dan ben je al weer terug! Veel plezier nog je laatste week en tot heel snel !!
Kusje -
15 Mei 2008 - 17:51
Rogier:
Dag lieverd,
nog heel even en dan ben je er weer......Leonie houdt het tot nu toe goed vol maar het begint langzamerhand wel zwaar te worden.
Veel succes met afscheid nemen daar van al je nieuwe vrienden en tot zondag !!
dikke kus,
Rogier