Ziekenhuis en Surinaams verkeer
Blijf op de hoogte en volg Ingrid
26 Februari 2008 | Suriname, Paramaribo
Hier ben ik alweer met een nieuw verhaal..
Vandaag zou onze eerste stagedag in het ziekenhuis zijn, maar gisteren kregen we te horen dat ons uniform niet op tijd af was; de knopen moesten nog gekocht en gezet worden;). Toch maar wel naar het ziekenhuis gegaan. Om 07:00 moesten we er zijn, dus wij met onze eigen witte broek en polo om 06:40 op de fiets (met de hoop dat dit door kon gaan als uniform). Vooraf nog op de kaart gekeken welke route we moesten nemen. Helaas konden we dit niet meer oefenen, aangezien we onze fietsen pas gisteravond kregen.
Om 7:00 moesten we ons melden bij de stagecoordinator, vandaar dus ook dat we op tijd op de fiets stapten. Het is een lang verhaal maar we hebben er een uur over gedaan om bij het ziekenhuis te komen! We waren helemaal verdwaald. We hebben wel tien mensen de weg gevraagd en werden letterlijk van de ene naar de andere hoek van de straat gestuurd (straten zijn hier wel 3km lang..) Ondertussen regende het ook nog. Geen feest dus.. Om kwart voor 8 konden we ons eindelijk melden bij deze man.
(Ik had nog zo willen bewijzen dat vrouwen & kaart lezen wel samen gaan, maar helaas..)
Hij was niet kwaad en zei zelfs dat hij dacht dat hij ons zag fietsen; gelukkig maar, dan hadden we nog een beetje een bewijs dat we écht een uur hadden rond gefietst.
Iemand anders bracht ons vervolgens naar de verpleegkundige directrice en ik weet nog steeds niet waarom, want zij stuurde ons direct weer door naar iemand anders. We moesten ons melden bij iemand op de kinderafdeling. Deze afdeling is apart op het complex gelegen en eenmaal daar aangekomen schrokken we behoorlijk van het armoedig uitziende gebouw. Met de hoofdzuster en een andere mevrouw hadden we een gesprekje waarin we o.a. bespraken op welke afdelingen we wilden werken, hoeveel dagen per week, e.d.
Eerst was deze vrouw wat bot, maar na een tijdje leek ze te ontdooien en was het een heel gezellig gesprek.
We hebben er ook echt een goed gevoel aan over gehouden.
We beginnen eerst vier weken op de klasse-afdeling. Vervolgens gaan we vijf weken op de kraamafdeling werken, waarvan twee weken op de verloskamer (dit laatste vind ik echt helemaal leuk!). We sluiten af met drie weken op de kinderafdeling.
We hebben er veel zin in, al weten we - en zo vertelde deze zuster ons ook nog eens - dat veel dingen die op de afdeling gebeuren, met betrekking tot de zorgverlening waarschijnlijk zullen botsen met onze ideeen, normen, waarden en gevoelens.
Morgen krijgen we eerst een rondleiding door het ziekenhuis. We weten niet waarom we dit niet ook vandaag hebben gedaan (aangezien we toch al om 9:00 weer thuis waren), maar langzaam aan went het dat Surinamers nergens haast mee hebben en alles relaxed doen.
Woensdag begint dan echt onze stage, wel heel spannend!
Nog even wat over het weekend..
Zaterdagavond zouden we gaan eten in de stad. We wilden dit op tijd doen, maar - zoals het tot nu toe steeds gaat - vliegt de tijd op een dag..
Van onze bemiddelaar Nynke hadden we wat informatie op papier gekregen, over o.a. de bus en taxi. Daarop stond dat je tot 21:00 met de bus kunt en daarna liever een taxi neemt. Wij stonden rond 20:15 aan straat op de bus te wachten (zo gaat dat hier; er bestaan geen haltes, je kunt gewoon aan de straat gaan staan en de bus aanhouden). We stonden 15 min. toen er een bus aankwam, maar ons voorbij reed. Een Surinaamse vrouw zag dit en vertelde dat de bus tot 18:00 door onze straat komt en dat je daarna aan een andere weg moet gaan staan. Zij zou ons daar wel naartoe brengen. Op dit moment was ik me al aan het afvragen of we niet beter een taxi konden bellen, maar we besloten toch met haar mee te lopen.. Het was nog best een eindje en ik had er niet zo'n goed gevoel bij. Uiteindelijk kwamen we bij de straat aan en niet veel later kwam ook de bus. We hebben deze mevrouw een klein beetje geld gegeven.. ze vroeg er niet letterlijk om, maar was hier volgens mij wel op uit. Eenmaal in de bus, wisten we niet precies waar we eruit moesten om bij 't vat te komen (gezellig cafe waar je ook kunt eten). Meerdere mensen hebben we hier naar gevraagd en uiteindelijk vonden we een verpleegkundige met wie we mee konden lopen. Het was nog best een eindje en onderweg vertelde ze al dat we nog wel een stukje alleen moesten lopen. Ze vertelde ook - net als iedereen hier en geen nieuws voor ons - dat je 's avonds niet alleen of met z'n tweeen over straat kunt. Uiteindelijk splitsten onze wegen en moesten we alleen verder, ze gaf ons nog even mee snel te lopen i.v.m. de veiligheid. We hadden al geen goed gevoel en dat laatste maakte het er niet beter op. Het was heel eng en heel onverantwoord om te lopen waar wij liepen. Hand in hand gingen we als echt helden over straat;) (hoezo kwetsbaar?:P). We voelden ons nogal dom, dat het toch nog gebeurde dat we in het donker door ongure straatjes moesten lopen. Nog nooit zo blij geweest om weer onder de mensen te komen en muziek en geklets te horen.. Om 22:30 nog gegeten, daarna nog een lekkere cocktail gedronken op het terras (zwaar leven) en toen weer terug naar huis (met de taxi!!)
Het verkeer in Suriname is nog steeds wennen en ik denk dat dit ook nog wel even gaat duren. Ten eerste rijden ze hier links en dat is echt heel gek. Vaak gaat het een straatje goed, maar dan komt er een bocht en gaat we toch weer per ongeluk rechts fietsen. Daarnaast kennen ze hier geen fietspaden en houden auto's zich nergens aan de toegestane snelheid. Dat maakt dat het fietsen hier een beroep op zich is en ook een behoorlijk gevaarlijke. Als het regent heb je extra pech, de weg zit nl. vol diepe gaten die zich dan vullen met regenwater. Als je deze wilt ontwijken lig je onder de auto. Ga je hier doorheen, dan heb je geen wit uniform meer..
Het verkeer is één grote chaos. In de stad hoor je niets anders dan getoeter. Is het niet voor ongeduldigheid, dan is het wel voor de blanke meisjes die voorbij lopen (maakt verder niet uit hoe je eruit ziet, maar als je blank en jong bent wordt er of getoeterd, of gefloten of iets gezegd.. heel erg irritant!)
Naar de stad nemen we de bus. Deze kost 1 SRD (€0.25) en rijdt wanneer de bus vol zit. 's avonds en 's nachts nemen we een taxi; we hebben inmiddels een vaste chauffeur en dat is wel zo prettig.
Verder vemaak ik me hier heel goed. Afgelopen week is echt voorbij gevlogen en we doen tot nu toe alleen maar leuke dingen. Eerlijk gezegd is alles hier ook leuk; of het nou boodschappen doen is, een half uur in een overvolle, hete bus zitten, wandelen, op het terras zitten of achter de laptop mijn verhalen schrijven of skypen, alles is hier anders dan bij ons en dat is al leuk op zich!
Met 's avonds kniekousen aan, een driekwartbroek, een shirt met lange mouw, een anti-mug-wierook-ding naast me en anti-mug spray op overige onbedekte delen, probeer ik het de muggen zo moeilijk mogelijk te maken, maar helaas weten ze me nog steeds te vinden.
Ik blijf het zeggen: bedankt voor alle reacties. Echt heel leuk!:)
Ingrid
Mijn mob.nr hier:
(0)(0)597 8973218
26 Februari 2008 - 09:27
Suzanne:
Haaai ingrid :D!
Super bedankt voor je mail! wat een avonturen zeg! hahaha wat gaaf dat jullie echt op de afdelingen komen die je wilt! echt super! ben jaloers! ben zo benieuwd naar jullie eerste dag op het werk!
Ik lees hoe het gaat! geniet nog maar even van jullie super tijd daaro!
xxxxxxx suus -
26 Februari 2008 - 11:26
Else:
Heee meid! :D
Wat leuk zeg om je verhalen zo te lezen!! Zo te horen wen je daar al steeds meer en heb je het super naar je zin, dat is erg leuk om te horen!!
Leuk dat jullie zoveel afwisselend werk mogen doen, wens jullie heel veel succes met jullie begin van de stage op de klasse-afdeling en hoor graag hoe het bevallen is!!
Tot je volgende verhaal!! :D
Kus, Else! xx -
26 Februari 2008 - 11:28
Tineke:
Hee meisje!
Alweer een verhaaltje! Echt leuk! Gister ging het nog niet helemaal goed met skype, maar dat komt vast nog wel. Superleuk zeg dat je je stage zo naar je eigen wensen kunt invullen. Hopen dat het allemaal niet al te heftig wordt... Maar komt vast goed! Alvast heel erg veel succes voor woensdag!
Liefs Tineke -
26 Februari 2008 - 11:42
Jorieke Tulk:
Hoi Ingrid en Willemijn,
Heel erg veel succes en natuurlijk nog meer plezier!
Het wordt vast en zeker en onvergetelijke tijd.
Wat een leuke foto's trouwens...
Ik neem gauw weer een kijkje op deze site.
Groetjes Jorieke -
26 Februari 2008 - 14:17
Charlotte:
haj meis!
:)en daar had je weer een mooi verhaal geplaatst! gaaf dat je het goed hebt kunnen regelen met je stage! ben benieuwd hoe de rondleiding je bevalt:)!
ik lees vast snel weer een nieuw verhaal:)!
dikke kus -
26 Februari 2008 - 15:20
Rogier:
Dag lieverd,
ik ben blij dat het blije gevoel inmiddels begint te overheersen; de weg van een tabula rasa naar ...???
Gaaf dat je de stage een beetje naar eigen inzicht mag invullen; kom je toch op de afdelingen die je graag vooraf wilde.
Leonie en ik zijn vanochtend op controle geweest bij de verloskundige; allemaal prima in orde. Leonie is als het goed is nu een skype-telefoon aan het kopen dus binnenkort zullen we even wat online afspreken.
Dikke kus,
Rogier -
26 Februari 2008 - 18:34
Marloes:
Hee meid,
Leuk verhaal weer en leuke foto's! Ben echt blij dat je je daar goed vermaakt en dat je begint te wennen! Lijkt me echt fijn dat die mensen zo relaxed leven! Wel ff omschakelen lijkt me! Had je mn mail gehad over dat spul tegen allergische reacties? Heel veel plezier morgen op je eerste echte stage dag en we bellen snel weer! Ging mooi gister via skype!
Dikke kus -
26 Februari 2008 - 20:59
Harry:
hoi ingrid
volgens mj doe je over een paar weken net zoals de surinamers, lekker relaxed enzo en morgen zien we wel weer.
groeten -
27 Februari 2008 - 12:27
Chrystie:
Heey Ingrid
Heb even al je verhaaltjes gelezen! Ik liep al aardig zag ik wel! Maar wat luxe joh lekker internet in je huisje...echt super dan kun je wel mooi je verhale er op zette:)
Ik moet zeggen ik herken wel veel in je verhalen hoor ondanks dat ik toen ergens anders zat. Al dat onwetende en in het begin alles in nieuw en een beetje eng.
Ben blij dat je nu wel je plekje begint te vinden:) En wij moesten toen ook wel onze eigen uniformen meeneme, gek dat ze dat niet tegen jullie hebbe gezegd..
Maar goed zoals je merkt, voor alles vind je wel een oplossing! En je wordt steeds makkelijker:)
Nou meisie veel succes op je stage en ik zal je verhaaltjes blijven lezen.
Mocht je tijd hebbe mag je nog wel ff de site van die meisjes die naar Gambia zijn type..kan ik daar ook nog ff kieke;)
Heel veel plezier nog!
Dikke kus Chrys