regels en wennen.. - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Ingrid Meijer - WaarBenJij.nu regels en wennen.. - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Ingrid Meijer - WaarBenJij.nu

regels en wennen..

Blijf op de hoogte en volg Ingrid

05 Maart 2008 | Suriname, Paramaribo

Dag mensen!

Alweer een paar dagen stage er op zitten..
Nog steeds is het heel erg wennen.
Vanaf het moment dat je het ziekenhuis binnenloopt krijg je echt het gevoel in een ontwikkelingsland te zijn (wat eigenlijk ook wel een beetje zo is).
Daarnaast krijg je het gevoel - zo stel ik me dat in ieder geval voor - 50 jaar terug in de tijd te gaan.
Alle verpleegkundigen lopen in jurkjes, met daarover schortjes. Ze dragen witte kousen, witte schoentjes en een kapje. Daarnaast zie je ze vaak lopen met grote ijzeren potten waarin steriel of onsteriel materiaal zit.
De kantine bestaat uit een hokje van één bij twee, waar je eten en drinken kunt kopen. Vaak staat er een lange rij voor, maar er zijn er ook veel die gewoon aan de zijkant aansluiten. Dit maakt dat je al een half uur, zwetend in je warme uniform in de rij staat, mevrouw dikkont zich er vanaf de zijkant tussenwurmt en nog eerder aan de beurt is dan jij!!

De stage vinden we tot zover nog niet zo heel leuk. De collega's vallen eigenlijk nog best mee. Zo is de hoofdzuster echt een schat van een mens.
Er zijn op de afdeling tig Surinaamse stagiaires. Veel zijn nog eerstejaars, maar ze weten alles beter en vertellen je vooral de hele dag wat je niét goed doet..
Daarnaast is bijna alles anders dan het ziekenhuis in Nederland.
Veel taken die bij ons door andere disciplines worden overgenomen, zijn hier taken van de verpleegkundige.
Zo brengen de verpleegkundigen het eten rond, ze verzorgen de bloemen en ze boenen de bedden en maken de wasbakken schoon.
Daarnaast zijn de verpleegkundigen ook vaak druk met gazen (kompressen) vouwen en watten rollen. Dit is bij ons allemaal voorverpakt (hoe luxe dan eigenlijk..)

We moeten ook nog erg wennen aan alle regels die hier anders zijn. Zo bracht ik laatst een bord met een glas naar de keuken. Daar aangekomen hoorde ik dat je nooit zo met servies over de gang mag lopen; er moet altijd een dienblad onder.
Temperatuur meten doen ze hier met een 'ouderwetse', maar wel digitale thermometer. Deze wordt onder de oksel gestopt - vaak wordt nog net de moeite genomen het shirt aan de kant te schuiven, maar dit is niet eens altijd het geval. De thermometer gaat van de ene oksel naar de andere, erg fris allemaal (al moet ik eerlijk zeggen dat de broeder van vandaag ze telkens wel goed schoonmaakte;)..
Er is ook één patiënte die sondevoeding krijgt. Soms gebruiken de verpleegkundigen niet eens een klem bij het in laten lopen van de voeding. Met als gevolg dat 50 ml pap in no time doorloopt, wat voor de patiënt natuurlijk helemaal niet fijn is..
Gisteren liep de pap in de sonde niet goed door, dan gaat er nog een scheut thee doorheen. Dit samen wordt ín de spuit geroerd met de achterkant van de lepel en langzaam loop het toch door de sonde het lichaam binnen. Bij dezelfde patiente moest vandaag slijm worden uitgezogen (is net zo onsmakelijk als het klinkt). Dit werd gedaan door een tweedejaars Surinaamse stagiaire. Hij was nogal enthousiast en deed het heel hardhandig. Hij had helemaal geen oog voor de patient, alleen voor het 'behalen' van de handeling.
Zo kan ik nog honderden andere ervaringen beschrijven, maar ik wil het verhaal niet nog negatiever maken;)

Eergisteren ben ik langs de arts in het ziekenhuis geweest. Aangezien ik nog steeds last heb van allergische reacties op beten en nu ook een huiduitslag heb van de zon.
De assistente kijkt je niet eens aan en als je wat vraagt antwoordt ze zo kort mogelijk. Eenmaal bij de arts aangekomen, laat ik kort zien wat ik heb.. vertel zelf wat ik denk dat het is. Mevrouw schrijft even een receptje uit en hupsa, handje contantje verdient ze 120 SRD. (wel gek, je moet dus terwijl je tegenover de arts zit het geld contant overhandigen)

Vanmorgen was een patient van onze afdeling overleden.. we hebben gekeken bij het afleggen. Hierbij praatten de verpleegkundigen met de patiënt. Wij natuurlijk vragen waarom ze dat deden. Ze vertelden dat het gehoor het langst in tact blijft en dat de patient dus nog hoort wat je allemaal zegt. Willemijn en ik vonden het natuurlijk grote onzin. Ik vroeg aan de verpleegkundige hoe dat mogelijk was, aangezien een lichaam met een stilstaand hart natuurijk al haar functies verliest. Toen vertelde ze wel dat wij alles vanuit medisch oogpunt bekijken en dat bij hun, cultuur en geloof een grote rol speelt. Zij geloven heel sterk dat de patient nog kan horen en daardoor is het voor hun een feit (lastig uit te leggen).
Na dit afleggen zijn we nog binnen in het mortuarium geweest.
Ik mag hier niets over zeggen en waarschijnlijk zitten veel mensen toch niet op details te wachten (als het om lijken gaat) maar het was nogal schokkend.

Inmiddels raken we eraan gewend dat meerdere keren per dag onze mond openvalt van verbazing..

We maken gelukkig ook nog steeds veel leuke dingen mee hoor;)Zo hebben we ons het afgelopen weekend erg goed vermaakt. We hadden gelukkig heel mooi weer en hebben vrijdagmiddag gezwommen.. Hiervan waren we zo verbrand (ondanks het steeds insmeren met factor 30) dat we zaterdag maar niet meer zijn gegaan.
Zaterdagavond hebben we gegeten bij het pannenkoeken en poffertjescafé;). Daarna nog ergens een cocktail gedronken en toen naar een bekende discotheek/club hier.
Zondagmiddag wel weer gaan zwemmen en verder hebben we een beetje rustig aan gedaan.

Nog één dagje morgen en dan hebben we weer weekend..
kan me er stiekem nu alweer op verheugen;)

Ohja, we weten inmiddels ook wat er met ons geld gebeurt (de €75 'begeleidingskosten' voor het ziekenhuis).
De stagiaires uit Suriname ontvangen nl. iedere maand precies dat bedrag voor hun stage...

Groetjes, Ingrid

• 06 Maart 2008 - 08:51

Tessa:

Hee ing !! nice berichtje ! Hahaha hoe geniaal dat je gewoon je eigen geld weer terug krijgt. slim bedacht van ze.
    En die slang ook echt.. op die vorige foto's lijken ze nog niet zooo groot. Wel gewaagd hoor :P volgende keer verwacht ik diezelfde foto met jou :P liggen ze echt ook los onder je raam .. of zitten ze wel in een kooi of iets dergelijks? aan je verhalen te horen moet je echt gewoon bijna medelijden hebben met de mensen die in het ziekenhuis liggen daar. Ik vind het ook best vreemd dat ze in veel dingen zo hardhandig zijn. K hoop dat je uitslag snel over gaat !! Have fun nog !! en fijn weekend.

Liefs en kusje !!

ohwjah en wat voor meerwaarde heeft een dienblad vraag ik me af .. :P maar zo vraag je je vast nog veeeeel meer af ..

Ik denk aan je :)

• 06 Maart 2008 - 10:45

Marloes:

Hee meid, wat een andere wereld he! Ik blijf me er telkens over verbazen na het lezen van weer een nieuw verhaal van je. Maar jij zult jezelf inderdaad ook zo vaak verbazen over dingen die anders gaan. Hebben wij het in Nederland maar luxe als we hier in het ziekenhuis moeten liggen. Leuke foto's ook weer! Ik ga je ff een mail sturen zo:D Kus

• 06 Maart 2008 - 17:26

Charlotte:

haj meis!

zo weer een heel verhaal zeg met heel veel gebeurtenissen! ik sta er raar van te kijken! hopen dat je stage binnekort wat leuker wordt! Het lijkt me wel interessant op welke manier de mensen daar werken (dat is natuurlijk voor ons allemaal erg ongebruikelijk). Wat een gigantische joekel van een slang zeg! ik dacht dat ze wel wat kleiner waren! haha ik dacht eerst dat jij dat was toen de foto nog klein was en ik deze nog niet had aangeklikt (dit was natuurlijk ook een domme gedachte).
    Heel veel plezier daar nog!

lief kusje

• 07 Maart 2008 - 12:09

Marleen V. E.:

Hoi Ingrid!
    Nou wat een verhalen alweer in de afgelopen dagen haha echt super joh! Leuke onderburen heb je ook.
    Ik ben heel benieuwd hoe Dagmar en ik het gaan vinden, we hebben nog geen goedkeuring gehad dus we wachten nog wat langer... Onwijs leuk dat je iedere keer verhalen schrijft kunnen wij weer wat van opsteken, aangezien wij al druk met de voorbereiding bezig zijn. Ik kan echt niet wachten. Mochten jullie nou zelf de afdelingen kiezen waar je stage kwam te lopen of geven zij hun voorkeuren wel aan? Nog heel veel plezier en ik blijf je verhalen volgen!!!!
    Groetjes Marleen

• 07 Maart 2008 - 15:34

Rogier:

Hallo lieverd,

Zo zie je maar dat de verpleegkundigen in Nederland het nog niet eens zo slecht hebben; herinner je nog een discussie van laatst? (over afval of zo?)
    Jammer dat je op deze wijze de keerzijde van zorg leert kennen. Wel grappig dat men daar inderdaad zaken niet alleen klinisch bekijkt, maar ook religieus bijvoorbeeld. Hier natuurlijk ondenkbaar.

Ik heb zojuist met je mannetje gesproken over een bacheloropdracht en lekker wat gegeten in Enschede. Hij zag er nog niet heel slecht uit dus volgens mij gaat het wel goed haha. Met mij gaat het prima,
    morgen schilderwerk afronden en lekker weekend vieren. Veel plezier van het weekend en we spreken elkaar...

Rogier

• 07 Maart 2008 - 16:17

Diny:

Lieve Ingrid,
    Wat weer een verhaal,er valt heel wat te beleven in de wereld!Als je in Nederland woont denk je dat de hele wereld er zo uitziet,maar even in het vliegtuig en je realiseert je dat 3/4 van de wereld een zg.ontwikkelingswereld is met gebrek aan hygiene,geld en onderwijs en dat miljarden jongelui niet eens mogen verwachten dat ze 18 jaar worden,laat staan dat ze onderwijs kunnen volgen.Hier moet ik altijd aan denken als ik weer zulke verhalen als van jou hoor of lees.En dan denk ik,we boffen maar dat we in Nederland geboren en getogen zijn,dat we genoeg van alles hebben,veilig zijn en volop kansen hebben.Het lijkt mij een geweldige ervaring voor je.En bovendien hoort het niet slecht daar te zijn,lekker weertje,goed eten en drinken,we verheugen ons erop.We zullen binnenkort contact met je ouders opnemen om te horen wat zij van plan zijn als we in Suriname zijn,ons lijkt een paar dagen de bush in wel wat.Je hoort van ons,fijn weekend en de lieve groeten van ons!

• 08 Maart 2008 - 09:37

Ageeth:

Hey Ingrid,

Mijn mond valt open van verbazing, wat een verschil van werken!! Hier alles gestructureerd en daar......
    Wat een belevenissen zeg. En dat geklets met die overleden patienten, tja wat moet ik daarvan vinden?!? Ook niet helemaal mijn ding. Hopen dat het snel weer beter gaat met je allergie.

Geniet van je weekend, groetjes Ageeth

p.s. schitterende foto's :-)!!

• 08 Maart 2008 - 12:31

SuuS:

Hee ingrid!

:D super wilde verhalen! het is niet in te denken hoe anders het bij mij gaat. Wel heel grappig dat ik het contrast zie. leuk hoor! ik ben jaloers op jullie zwem en zon partijen! en dan nog maar niet te spreken over het salsa dansen en het goedkope eten! :D
    Ik snap dat het ziekenhuis erg wennen is maar je hebt een ervaring voor het leven, die neemt niemand jullie nog af! ;)
    Nou geniet van je weekend ik moet over een uurtje al weer werken!

Dikke kus en liefs suus

• 16 Maart 2008 - 17:41

Tante Rina:

lieve ingrid
    je verhalen gelezen ze zijn als een mooi
    geschreven dagboek.veel indrukken en ervaring doe je zo op neemt geen mens meer van je af we kijken gezellig over je schouder mee.geniet vooral van deze bizondere stageplek.
    liefs van oom benno en tante rina.